Uşak'ta dün yaşanan sağanak yağış sonrası açıklama yapan Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ümit Alp Dokuzsele Deresi'nin taşması sonucu bölgede bulunan yapıların hasar alması ile ilgili restorasyon yapılması gerektiğini söyledi.

Alp “Dokuzsele Aracılığıyla Şehir Merkezi’ne 50mm Yağmur Suyu Geldi”

“Uşak ilinin kuzeyi de Sorkun Köyü, Belkaya Köyü, Paşaoğlu Köyü, Eğlenece Köyü, Dağdemirler Köyü’nün olduğu bölgede şiddetli bir yağış olmuştur. Normalde şehrimize yıllık 558 mm karelik yağış olmaktayken dün bu bölgeye 50 mm karelik bir yağış olduğunu tahmin ediyoruz.”

“50 mm kare ne demek bir yılda yağan yağmur yaklaşık 3-4 saat içerisinde yalnız bu alan yaklaşık boyut olarak 50 mm karedir. Şehir merkezinden 20 kilometreye yakın bir alan yaklaşık 3-4 kilometrelik açılımlarla yer yer daralarak yaklaşık 50 km karelik bir alanın yağmur suyu şehir merkezine Dokuzsele aracılığıyla gelmiştir.”

Alp “Uşak Büyük Bir Sel Riskiyle Karşı Karşıya”

Ümit Alp ayrıca dün yaşanan sağanak yağıştan sonra bir an önce yapımı devam eden bölgedeki barajın tamamlanması gerektiğini aksi halde şehrimizi büyük bir sel riskiyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

“Uşak’ta sel olayı afete dönüşme riski söz konusuydu ama sel felaketi olmadı. Setin üstünden azda olsa su alkışları oldu. Müdahaleler sonucu ister orada çalışmakta olan müteahhit firmanın, Uşak Köy Hizmetleri’nin, Uşak Özel İdaresi’nin, Uşak Devlet Su İşleri birimlerinin ve AFAD, UMKE gibi tüm görevli birimlerin ortak yoğun çalışması sonucu problem afete dönüşmeden çözümü bulundu.”

Alp “Baraj Yapılmazsa Sel Afete Dönüşür”

“Hacı Gedik hanı civarındaki bazı iş yerlerine su baskınları oluştu bu açıdan tarihi yerlerdeki yapıların yeniden bakıma gerekmektedir. Bu bakım doğru yapılmaz ise şehrimiz her zaman bu tehlike altındadır. Onun harici şehrin sel kapağının yerine yapılan betonarme barajın bir an önce tamamlanması gerekiyor. Eğer tamamlanmazsa şehirde risk devam edecektir. Bunun için de buraya doğru bütçenin ayrılması müteahhit firmanın bu barajı hızla yapması gerekiyor. Bir mazerete gerek yok çünkü bu barajı doğru ve hızlı yapmazsak mazeret bekle bilmez afet mazeret tanımaz ve afet oluşur o yüzden bütçenin hızlı getirilmesi ve hızlı imalatın yapılması sağlanmalıdır.” Dedi.