Obezite nedir?
Obezite vücudun yağ kitlesinin yağsız kitleye oranının aşırı artması olarak anlatılabilmektedir. Obezite tanımı, bir başka deyişle obezite, kişilerin boylarına göre kilolarının fazla olmasıdır. Obezite, dünyada ve ülkemizde hızlı bir biçimde ilerlemektedir. .
Obezite Belirtileri Nelerdir?
Obezitenin ilk belirtisi vücuttaki yağlanma oranının artmasıdır. Hastalarda obezitenin var olup olmadığını anlamak için Vücut Kitle İndeksi yani Beden Kitle İndeksi (BKİ) yardımcı olmaktadır.
Obezite Neden Olur?
Obezitenin birçok nedeni bulunuyor. Ancak bu hastalığın oluşmasındaki en büyük etken hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme. Obeziteye neden olan tüm sebepleri şöyle sıralamak mümkün:
Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları
Fiziksel aktivite yetersizliği
Hormonal ve metabolik etmenler
Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama
Sigara ve alkol kullanma alışkanlığı
Kullanılan bazı ilaçlar (antidepresanlar vb.)
Doğum sayısı ve sık doğum aralığı
Anne sütünün yetersiz alınması
Obezite Tedavisi Nasıl Olur?
Obezite aslında basit bir denkleme dayanmaktadır. Eğer bedenin harcadığı enerji ihtiyacından daha fazla enerji içeri alınıyorsa, bu depolanır. Altta yatan genetik/metabolik bir hastalık olmadığı sürece ya gereğinden fazla gıda alımı, ya enerji tüketim azlığı ya da her ikisinin birlikteliği söz konusu olmakta. Burada ilk tedavi seçeneği olarak karşımıza tıbbi beslenme çıkmaktadır. Bu noktada kalorinin hangi kaynaklardan, ne sıklıkla alınacağı ‘kişiye özel’ belirlenmelidir. Diyetlerde hedef, bire bir yazılan listelere uymak değil, kişinin kendisinin esnetebileceği, yer değişiklikleri yapabileceği, sürdürebileceği ve en önemlisi yaşam tarzı haline getirebileceği eğitimi almasını sağlamaktır. Beslenmenin yanında doğru egzesiz de yapılmalıdır. İkinci tedavi seçeneği olarak da medikal yöntemler ön plana çıkmaktadır.
Obezite nasıl önlenir?
Fazla kilolardan kurtulmak ve kilo kontrolü için mutlaka uzman yardımı alınmalı ve uygun bir tedavi planı belirlenmeli. Fiziksel aktivite düzeyi artırılmalı, günlük yürüyüş ve egzersizler alışkanlık haline getirilmeli. Obezite ile mücadele için diğer yöntemler şöyledir:
Hazır gıdalardan uzak durulmalı
Doğal olmayan şeker tüketilmemeli ve günlük tuz alınımına dikkat edilmeli
Sağlıklı pişirme tekniklerini tercih edilmeli
Gün içerisinde vücudun ihtiyacı kadar su içilmeli
Yemek yeme alışkanlığını değiştirilmeli ve yemekler yavaş yenilmeli
Yağ tüketimi konusunda dikkatli olunmalı, doymuş yağlar mümkün olduğu kadar az alınmalı
Besin çeşitliliğine dikkat edilmeli, her besin grubundan dengeli bir şekilde beslenilmeli
Sebze ve meyveler mevsiminde yenilmeli
Alkol alımından uzak durulmalı