Gündem

9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü

Her yıl 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır. Sigara kullanımı hem kullanan kişiye hem de sevdiklerine büyük zarar vermektedir.

Abone Ol

Tütün ürünleri  tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın sebep olduğu zararlarını ve küresel tütün salgınını önlemek için çalışmalar yapılmaktadır.  Bu çalışmalar neticesinde her yıl 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak kutlanmaktadır.

İnsanların sağlığını tehdit eden en önemli başlıklardan birisi olan sigara ve tütün kullanımı her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne sebep olmaktadır. Sadece sigara kullananlar değil sigara dumanından pasif olarak etkilenenler için de risk taşımaktadır. Her yıl 600 bin kişi sigara dumanından pasif olarak etkilendiği için hayatını kaybediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sigara ve türevlerini insan sağlığını büyük tehdit altında bırakan fakat önlenebilir bir etken olduğunu açıklamaktadır.

Sigara kullanımı beraberinde birçok hastalığı da getirmektedir. Bu hastalıklardan bazıları; akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerin gelişiminde,  kalp hastalıklarının ve KOAH (kronik obstruktif akciğer hastalığı), solunum yolu hastalıkları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) sayfasında paylaştığı basın açıklamasında 'Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer,  12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner.. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır..10. yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor.” İfadelerini kullanarak sigarayı bırakmanın önemini vurguladı.