EYT ve 38 Yaşında Emeklilik Tartışması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, katıldığı televizyon programında emeklilik sistemi ve Türkiye'deki emekli sayısına dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Özellikle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusuna değinen Bakan Işıkhan, 38 yaşında emekli olan bireylerin varlığını “dünyadaki uygulamaların tam tersi” diyerek eleştirdi.
"EYT’den 38 yaşında emekli olan 1.200 kişi var" diyen Bakan Işıkhan, bu durumu açıklamanın zor olduğunu ifade etti. Türkiye'de EYT'lilerin ortalama emeklilik yaşının ise 48 olduğunu belirtti.
Türkiye'de Prim ve Emeklilik Dengesi
Türkiye'deki prim ödeme ve emeklilik sürelerine de değinen Işıkhan, bu sistemin sürdürülebilirliği konusunda uyarılarda bulundu. Almanya gibi ülkelerde 40 yıl prim ödenip 20 yıl emekli maaşı alındığını hatırlatan Bakan, Türkiye’de ise tam tersine 20 yıl prim ödenip 40-50 yıl boyunca maaş alındığını vurguladı.
Emekli-Çalışan Oranı Tarihi Düşük Seviyede
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye’de emeklilerin çalışanlara oranı 1 emekliye 1,5 çalışan şeklinde. Bu durumun dünya ortalamasının altında olduğunu belirten Işıkhan, “Gelişmiş ülkelerde bu oran 2’ye yakın. Türkiye’de geçmişte bu oran 5’ti” diyerek, sistemin değişmesi gerektiğini ifade etti.
16,6 Milyon Emekli ve SGK’nın Yükü
Türkiye’de emekli sayısının 16,6 milyona ulaştığını açıklayan Bakan Işıkhan, SGK bütçesinin %75’inin emekli maaşlarına ayrıldığını belirtti. Belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan borçlarını ödemesi gerektiğine dikkat çeken Işıkhan, bu borçların maaş ödemelerinde önemli bir etkisi olduğunu söyledi.
Bakan Işıkhan'ın açıklamaları, emeklilik sisteminde yapılması gereken düzenlemelere işaret ederken, sürdürülebilirlik açısından önemli bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı.