Azerbaycan'da, 28 Mayıs 1918'de ilan edilen bağımsızlığın 106. yılı kutlanıyor. Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Milli Şura'nın kabul ettiği "İstiklal Bildirisi" ile ülkenin cumhuriyet sistemiyle yönetileceği belirtilmiş ve 28 Mayıs 1918'de Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan bağımsızlığı ilan edilmişit.

Bağımsız Azerbaycan'da kısa sürede ekonomi, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında önemli reformlar yapılarak tüm yurttaşlara eşit haklar ve kadınlara seçme hakkı tanındı. Ancak, Bakü Ermeni ve Bolşevik çetelerinin işgali altında olduğu için hükümet, bir süre ülkenin ikinci büyük kenti Gence'de faaliyet gösterdi.

Azerbaycan'ın bağımsızlığını ilk tanıyan Osmanlı Devleti oldu. Bağımsızlık dönemi boyunca Azerbaycan'da ekonomi, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında ilklere adım atıldı.Tüm bunlarla birlikte ırk, din, mezhep ve cinsiyet farkı gözetmeksizin tüm yurttaşlara eşit haklar tanındı.


 Azerbaycan, Müslüman doğuda kadınlara seçme hakkı tanıyan ilk ülke olarak tarihte yerini aldı. 

 Ülkenin kendi para birimi ve posta pulları tedavüle girmesinin yanı sıra, Devlet Bankası ve Bakü Devlet Üniversitesi kuruldu.

Hükümetin 27 Haziran 1918'de aldığı kararla, Türk dili devlet dili olarak ilan edildi ve  daha önce çoğunda Rusça eğitim yapılan ortaokullarda aynı zamanda Türkçe eğitim yapılması zorunlu hale getirildi.
Azerbaycan'ın kurucusu olarak kabul edilen Mehmet Emin Resulzade'nin, "Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez" sözleri, bugün, Azerbaycan bağımsızlığının 106. yılını kutlarken, yeniden hatırlandı.